ŽENAMA ZBILJA TREBA više željeza nego muškarcima

Ljudsko tijelo sastavljeno je od bezbroj hranjivih tvari i minerala bez kojih ne može ispravno funkcionirati. Tijelo ima tendenciju iskusiti gubitak tih hranjivih tvari i minerala zbog jednog ili više čimbenika koji mogu dodatno utjecati na pravilno funkcioniranje tijela. Jedan od najbitnijih minerala u tijelu je željezo.

 

 

Ono pomaže crvenim krvnim stanicama da prenose kisik u ostatak tijela. Nadalje, pomaže i u proizvodnji energije i olakšava stanično ‘disanje’. Željezo je bitan mineral za svako ljudsko biće; međutim, najviše treba ženama.

 

 

Prosječan odrastao muškarac treba oko osam miligrama željeza dnevno, a prosječna žena oko 18 miligrama željeza dnevno. Tijekom trudnoće, žena treba 27 miligrama, trostruko od onoga što muškarci trebaju.

 

 

Prije svega je tako zbog mjesečnice jer žene gube krv. U trudnoći je ženama potrebno više željeza jer postoji povećana količina krvi koja je potrebna za rast djeteta. Iako je to važno i za muškarce i žene, ova dva čimbenika čine željezo možda malo važnijim mineralom za žene.

 

 

Nedostatak željeza u krvi

 

 

Nedovoljna količina željeza može dovesti do nedovoljne količine kisika u krvi, što može rezultirati anemijom, koja dodatno uzrokuje umor. Stoga je važno unositi namirnice bogate željezom. Jedite više zelenog lisnatog povrće, jaja, suhog voća, oraha i sjemenki, mahunarki i graha, ribe, cjelovitih žitarica…

 

 

 

 

 

 

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *