Želite ravan stomak? Prestanite jesti ove namirnice

Ponekad su dovoljne sitnice kojima ćemo napraviti preokret u našoj prehrani i životu i dovesti svoje tijelo u formu…

 

Ukoliko imate problem sa napuhanošću stomaka, obratite pažnju na to da li možda jedete neke od ovih namirnica.

Neke namirnice vam mogu stvarati neugodan osjećaj težine i napuhanosti, kao i utjecati na to da se debljate u predjelu oko trbuha.

 

Evo koje biste namirnice trebali izbjegavati ukoliko želite ravan stomak.

 

Gazirana pića

Ne samo da će vam redovna konzumacija gaziranih pića pomoći da nabacite suvišne kilograme, već ona sama po sebi uzrokuju napuhanost, pa čak i ona bez šećera i kalorija, poput dijetne Coca Cole. Ukoliko osjećate napuhanost, popijte čaj od mente.

 

 

Alkohol

Baš poput slatkiša, alkohol je bogat šećerom i kalorijama sa vrlo malo nutritivnih vrijednosti, a nakon jednog pića, gotovo uvijek slijedi drugo, pa je tako iznimno teško kontrolisati količinu i ne pretjerati.

Samo jedna noć pijanstva znači unesenih nekoliko stotina, pa čak i hiljada suvišnih kalorija koje inače ne biste konzumirali. A nakon toga ćete ponovo biti gladni, te posegnuti uglavnom za nezdravom hranom.

 

 

Rafinirani ugljikohidrati

Tjestenina, peciva, žitarice i ostali ugljikohidrati… sve što je napravljeno od bijelog brašna puno je ugljikohidrata, brzo se probavlja i utječe na dizanje razine šećera u krvi i inzulina. Inzulin zovu i hormonom koji taloži masti, tako da, što ga se više luči u vašem tijelu, to ste podložniji debljanju, ne samo u području stomaka, nego i ostatka tijela.

 

Počnite konzumirati peciva od žitarica cjelovitog zrna i fokusirajte se radije na proteine, budući da će vam oni dati sitost, a neće uzrokovati napuhanost.

 

 

Mliječni proizvodi

I dok mliječni proizvodi važe kao odličan izvor kalcija, ukoliko želite ravniji stomak, onda ih pokušajte izbaciti iz svoje prehrane. Čak i ne morate biti osjetljivi na mlijeko i mliječne proizvode ili intolerantni na laktozu da biste osjetili nadutost – mliječni proizvodi sadrže kazein, protein sličan glutenu koji može izazvati neugodne simptome kod dosta osoba.

 

 

Procesirana hrana

Industrijske prerađevine i zapakovana hrana su namirnice pune soli, masnoća i ugljikohidrata, a siromašne vlaknima, te iz tog razloga uzrokuju napuhanost i čine da vaše tijelo dodatno zadržava vodu stvarajući osjećaj nadutosti.

 

 

 

Povrće iz porodice kupusnjača

Povrće poput kupusa, karfiola, prokulica i brokula sadrži sastojke koje mogu dovesti do napuhanosti i uzrokovati nadimanje stomaka. Ipak, ovo povrće je bogato vitaminima i mineralima, te ga se ne preporučuje riješiti u potpunosti, već samo pripaziti na količinu i učestalost.

 

 

 

 

Izvor:Klix.ba

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *