ZAŠTO JE DOBRO JESTI MANDARINE

Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. vijeka. Uprkos tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez tog slasnog voća.

 

 

 

1. Pomažu kod prehlada i gripa

 

 

Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C koji je važan za imunitet tijela i borbu protiv sezonskih bolesti čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. U stotinu grama voća koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.

 

 

 

2. Otapaju višak kilograma

 

 

Zbog malenog udjela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom koja se preporučuje uvrstiti na jelovnik osoba koje pokušavaju izgubiti višak kilograma. Ubrzava i metabolizam te tako pomaže u topljenju masnih jastučića na predjelu trbuha. Citrusi imaju i nizak glihemijski indeks koji pomaže uravnotežiti nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

 

 

 

3. Ubrzavaju probavu 

 

 

 

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti niti na bijelu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutrašnje strane kore. Jedete li puno ugljikohidrata i masti, taj će dio citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći ubrzati uspavanu probavu, tačnije peristaltiku crijeva te tako smanjiti djelovanje štetnih rezultata probave na stijenke tog organa.

 

 

 

4. Čuvaju srce i kardiovaskularni sistem

 

 

Mandarina je dobar izvor kalijuma koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive tvari u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na stijenkama arterija, što može dovesti do srčanog udara.

 

 

 

5. Prirodni su antiseptik

 

 

 

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u dišnom sistemu, a ima opuštajući uticaj na živčani sistem, pa se preporučuje koristiti kod tjeskobnih situacija ili ako ste pod stresom.

 

 

 

Oprez!

 

 

 

Mandarina poput drugog citrusnog voća sadrži dosta oksalata pa se zato ne preporučuje osobama s sklonošću prema bubrežnim i žučnim kamencima i drugim bolestima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

izvor:HABER.BA

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *