UZNEMIRUJUĆE SNIMKE IZ HRVATSKE: Životinje udaraju palicama, guraju im elektrošoker u crijevo

Organizacija za zaštitu životinja “Eurogroup for Animals” pokrenula je prošle godine kampanju pod nazivom “#StopTheTrucks”, s ciljem zaustavljanja mučnog i nepotrebnog dugotrajnog prevoza životinja unutar zemalja EU-a i u izvoz.

 

Tokom kampanje na vidjelo su isplivale šokantne snimke zlostavljanja životinja u prevozu, a najnoviji kadrovi otkrivaju da je i Hrvatska upetljana u lanac odvratnog i nezakonitog iživljavanja nad životinjama, navodi u saopštenju koje su medijima odaslali “Prijatelji životinja”.

 

“Životinje zlostavljaju elektrošokerima”

Snimke koje donose “Prijatelji životinja”, snimljene prošle godine u istarskoj luci Raša prikazuju ukrcaj krava i ovaca iz kamiona u brodove. Radnici iscrpljene životinje bjesomučno udaraju palicama i zlostavljaju elektrošokerima, a biku, koji je posrnuo od iznemoglosti, radnik gura elektrošoker u crijevni otvor ne bi li ga natjerao da ustane

 

Ukrcaj traje danima, iako su brodovi i rampe infrastrukturno potpuno neprilagođeni prevozu životinja. Po dolasku na brod životinje su gladne, žedne i potpuno malaksale, a predstoji im višednevna agonija na pučini, u nehigijenskim uslovima i bez prisutnosti veterinara.

 

Životinje koje se prevoze kroz Hrvatsku najčešće su iz drugih država, posebno iz Rumunije. U prevozu provode dane, iscrpljene, nagurane, gladne i žedne, podvrgnute brutalnom i rutinskom zlostavljanju. Osim patnje životinja, prevoz ima i pogubne ekološke posljedice jer životinje nekoliko dana provode u neadekvatnim uslovima na terminalima, pri čemu se stvara golema količina izmeta. Luka Raša nalazi se u blizini turističkih odredišta u Istri“, objašnjavaju iz udruženja.

 

“Prijatelji životinja” naglašavaju da su iživljavanje i nemar standardna praksa u prevozu goveda, svinja, ovaca i ostalih životinja za ljudsku konzumaciju te da je zdrava, biljna prehrana najbolji način spašavanja životinja iz agonije prijevoza.

 

Kampanja “#StopTheTrucks” potresla je Evropsku uniju, zbog čega je Evropski parlament već najavio istragu. Udruženje “Prijatelji životinja”, kao članica organizacije “Eurogroup for Animals”, nositelj je kampanje u Hrvatskoj, a na nivou EU-a skupljeno je već 800.000 potpisa.

 

Oni koji iskreno vole životinje povezati će ovo sa mučenjem i ubijanjem ljudskih robova. U hitoriji koja je iza nas, robovlasnici su pa čak i sami robovi nakon generacija provedenih u ropstvu razmišljali tako kao da je njihova patnja normalna i da tako treba da bude.. Tako i većina današnjeg stanovništva smatra da je mučenje i ubijanje životinja sasvim normalno..

 

Ipak Nostradamus je predvidio da će doći dan kada će se životinje poštovati do te mjere da će se ubistvo životinje kažnjavati zatvorom..

 

izvor:index.hr

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *