Uznemireni ste zbog raznih životnih okolnosti? Evo pouke koju nam šalje priroda…

Tijekom ljeta, kada su velike vrućine i ima malo oborina, rijeke su siromašne vodom i jako malo vode se ulijeva u ocean. Ali ocean se ne osuši zbog toga.

 

S druge strane, kada su duga kišna razdoblja i rijeke su toliko pune vode da nerijetko izlaze iz svojih korita i preplavljuju okolna područja, bilijuni litara vode se svake minute ulijeva u ocean, ali sam ocean ne postaje preplavljen.

 

Obje situacije na ocean ne ostavljaju nikakav utjecaj. To ja zato što je ocean toliko ispunjen i dubok da nijedan vanjski utjecaj ne može uznemiriti njegovu unutarnju mirnoću i ravnotežu.

 

Ali usporedimo ocean s malom barom siromašnom vodom. Tijekom ljeta ona postaje potpuno isušena, a za vrijeme kišnog razdoblja ona je preplavljena. Zašto? Zato što joj nedostaje dubina oceana.

 

Ako ste unutar sebe ispunjeni i duboki, nijedan vas izvanjski utjecaj ne može uznemiriti. Ali ako ste prazni, onda ste potpuno pod utjecajem svega što prolazi kroz vaš život.

 

 

“Samo onaj tko nije uznemiren neprestanim tijekom želja – koje dolaze kao što se rijeke ulijevaju u ocean, koji se uvijek puni vodom, ali je uvijek miran – može dostići mir, a ne onaj tko se trudi zadovoljiti takve želje.” 

 

 

 

– Bhagavad Gita Kakva Jest 2.70.

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *