UPOZORENJE RODITELJIMA: OPREZNO SA PARACETAMOLOM !!!

Često davanje deci lekova na bazi paracetamola, kao što je Calpol ili Diprol sirup, može kasnije dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Vodeći pedijatar i profesor pedijatrije na univerzitetskom koledžu u Londonu, Alastar Sotklife, kaže da roditelji preteruju u upotrebi paracetamola ako se radi o blagoj groznici kod dece. To može povećati rizik od pojave astme kao i oštećenja bubrega, srca i jetre.

“Roditelji su suviše popustljivi u upotrebi paracetamola. Plaše se temperature kao neke bolesti, a ona to nije. Postoje dokazi da je prekomerna upotreba paracetamola povezana sa povećanjem stope obolevanja od astme, oštećenja jetre, i što je manje poznato, sa oštećenjem bubrega i srca”, kaže dr Sotklife.


Tvrdnje dr Sotklifa podržavaju i Kraljevsko farmaceutsko društvo Velike Britanije i Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje dece.

Farmaceut Stiv Tomlin kaže: “Dovoljno je samo dva do tri dana davati jednu ili dve doze paracetamola iznad preporučene,  pa da to postane nebezbedno, uz mogućnost da počne da pogađa jetru deteta.”

Pedijatar Helen Samons kaže da viša temperatura koja dolazi sa blagom groznicom nije loša stvar, već znak da se telo bori sa infekcijom. “Paracetamol je dobar u otklanjanju nelagodnosti i bola, kod upale uha naprimer, ali se ne mora obavezno dati zato što dete ima temperaturu.”

Roditeljima se savetuje da se manje oslanjaju na termometre koji mogu biti netačni i da više obraćaju pažnju na ponašanje deteta. Letargija i nedostatak žeđi kod deteta su uobičajeni simptomi groznice.

Dr Eli Kanon, poznati lekar savetuje roditeljima da leče groznicu tako što će kod dece održavati hidriranost i davati im lekove protiv bolova ukoliko je detetu “neulagodno i trpi bol”. Obratite pažnju na uputstvo za upotrebu leka, lečenje prilagodite uzrastu deteta i držite se tačnog doziranja.

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *