Ulje lavande – za živce, perut, akne

Poznata je kao mediteranska kraljica, ima brojna ljekovita svojstva, a esencijalno ulje lavande djeluje umirujuće, antiseptički i protugljivično. Zato postoji mnogo razloga za korištenje ovog ulja u svakodnevnom životu.

 

 

Smiruje prije spavanja

 

Inhalacija lavandinog ulja pomaže ako patite od nesanice i teško se opuštate prije spavanja. Nekad su sušene grančice lavande stavljane u jastuke, a to je i dokazano učinkovito.

 

Nekoliko kapi ulja možete staviti na jastučnicu, a pomoći će i ako stavite nekoliko kapi na ruke pa dodirnete lije i duboko udahnete. Za smirenje pomaže i ako umasirate ulje u sljepoočnice, zapešća ili stopala.

 

Ako imate problema s ekcemima ili dermatitisom, simptome upale (crvenilo ili svrbež) možete ublažiti umasiravanjem mješavine lavandinog i kokosovog ulja.

 

 Protiv peruti i akni

 

Utrljavanje lavandinog ulja u tjeme može smanjiti perutanje kože. Isto tako ako želite ublažiti staračke mrlje na koži, ili sunčane pjege, pomiješajte lavandino i tamjanovo ulje te nanosite na kožu tri puta na dan.

 

Ovo ulje pomaže i u liječenja akni. Pomiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande s hidratantnom kremom i svakodnevno mažite. Lavanda će smanjiti bakterije na koži, a to za posljedicu ima i manje upala te akni i mitesera na licu.

 

Eterično lavandino ulje također smiruje raspucanu kožu i pomaže u zacjeljivanju i usnica i ruku.

 

 

Ogrebotine, opekotine, modrice

 

Za ublažavanje opekotina i ogrebotina preporučuje se pomiješati eterično ulje lavande s kokosovim maslacem u omjeru 1:5 te oštećena mjesta namazati.

 

Antimikrobna svojstva u lavandi kombinirana s hidratantnim svojstvima kokosovog ulja trebala bi ubrzati proces ozdravljenja.

 

Utrljavanje ulja lavande potiče cirkulaciju te smanjuje natečenost mmodrica. Na taj način modrica će prije izblijediti i koža će se prije oporaviti.

 

 Mučnina i grčevi

 

Za one koji pate od mučnine preporučuje se isprobavanje ulja lavande.

 

Jednostavno stavite kapljicu ili dvije na vrh jezika ili iza ušiju.

 

A da biste olakšali menstrualne grčeve nanesite ugrijano lavandino ulje direktno na trbuh ili na kompresu pa potom na bolno područje. Ugrijano ulje smirit će grčeve i umanjiti bolove.

 

Lavanda tjera insekte

 

Budući da insekti preziru miris lavande, nakapajte ulje na ključna mjesta u stanu kao što su zavjese, balkonska vrata ili na prozori i insektni neće ulaziti u stan.

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *