STIŽE LJETO I KUPANJE, a brčkanje u plićaku nije baš preporučljivo

Volite se kupati u moru? Odgovor je gotovo sigurno potvrdan u više od 90 posto slučajeva, a jednako tako velik broj ljudi sigurno će potvrditi da, barem povremeno, uživaju brčkati se u plićaku, tek toliko da se rashlade… No to je, tvrde stručnjaci, vrlo loša ideja.

 

 

Naime, čak i relativno čista morska voda u plićaku kao na našoj obali vrlo vjerojatno sadrži brojne mikrobe koji povećavaju opasnost od razvoja crijevnih infekcija i trbobolje, infekcija uha i dijareje, osobito kod male djece i osoba s oslabljenim imunitetom, kako su pokazali rezultati više od 40 prethodno provedenih studija.

 

 

Znanstvenici su razmotrili podatke o učestalosti spomenutih bolesti među kupačima i onima koji su za to vrijeme boravili na plaži. Ustanovili su da je među plivačima bilo 86 posto onih koji su pokupili neku od infekcija.

 

 

“Provedena su brojna istraživanja čiji je cilj bio pronaći vezu između kupanja u moru i raznih simptoma bolesti, najčešće zaraznih”, rekla je glavna autorica studije Anne Leonard iz Europskoga centra za očuvanje okoliša i ljudsko zdravlje koja djeluje pri medicinskom fakultetu Exeter u britanskom Truru.

 

S kolegama je analizirala postojeće podatke prikupljene u posljednjih 60 godina u razvijenim zapadnim zemljama s visokim osobnim dohotkom poput SAD-a, Velike Britanije i Australije.

 

Dr. Leonard kaže kako je uvriježeno mišljenje da je opasnost od zaraze na plažama tih zemalja minimalna, zbog standarda o održavanju mora čistim u tim područjima te da se, zbog višega životnog standarda nego u zemljama s nižim prihodom, poštuju pravila.

 

“Kvaliteta vode testirana u morskoj vodi za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Riju de Janeiru otkrila je puno višu razinu patogena i bakterija nego na plažama SAD-a”, rekao je Ben Arnold, znanstvenik s kalifornijskog Berkeleya.

 

“Manje razvijene zemlje obično imaju manje rigorozne regulatorne smjernice i lošiju kanalizacijsku infrastrukturu pa zdravstveni rizik od plivanja u priobalnom području može biti puno viši nego u razvijenijim zemljama”, podsjeća Arnold.

 

U tom bi slučaju posebno oprezne trebale biti osobe oslabljenoga imunološkog sustava i djeca jer njihov imunološki sustav nije u potpunosti razvijen.

 

 

Usto djeca do četiri godine provode više vremena u moru i češće gutaju morsku vodu od odraslih, što ih izlaže potencijalnoj zarazi. Britanski znanstvenici plivačima ne preporučuju plivanje u moru nakon velikih oluja i obilnih padalina kada je vjerojatnost za zarazu i obolijevanje od nekih akutnih bolesti puno viša zbog lošije kvalitete vode.

 

 

 

 

 

 

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *