Spavajte popodne, korisno je!

Rezultati istraživanja američkih znanstvenika ukazuju na to da san ima regenerativne učinke poslije produženog perioda budnosti.

 

Profesor psihologije na Sveučilištu Berkeley koji je i glavni autor istraživanja, rekao je da su tijekom istraživanja znanstvenici ispitali 39 mladih odraslih osoba podijeljenih u dvije skupine od kojih se jedna odmarala a druga nje.

U podne bi svi sudionici bili podvrgnuti mentalnim ispitivanjima namijenjenim posebno aktiviranju hipokampusa, područja mozga koji pomaže čuvanju informacija – pamćenje.

 

Obje grupe su imale identične rezultate – u 14 sati pripadnici grupe koji su zadržani da bi se odmorili, otišli su spavati tijekom 90 minuta dok su ostali ostali budni.

Kasnije tijekom dana, u 18 sati, svi sudionici ispitivanja ponovno su podvrgnuti nizu mentalnih vježbi u kojima su trebali memorirati informacije. Sudionici ispitivanja koji su spavali, mnogo bolje su reagirali, dok su čak i poboljšali svoje rezultate, istaknuli su istraživači.

 

Ovi rezultati su u skladu s njihovom hipotezom po kojoj je san potreban da bi se kratkoročno ispraznila memorija mozga i napravilo mjesta za novu informaciju, kazao je Walker prilikom predstavljanja rezultata istraživanja.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:ljepotaizdravlje

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *