Sjemenke grožđa – Ljekovitost

Nakon što napravite sok ili džem od grožđa preostat će vam ovaj vrijedni sastojak. Sjemenke grožđa su izuzetno ljekovite. Inače se koriste za izradu kvalitetnog ulja ili ekstrakta sjemenki grožđa. Sadrže 3 najjača biljna flavonoida: resveratrol, kvercetin, antocijanidi i proantocijanidi (OPC).

 

 

Ukratko se može reći da sjemenke sadrže jake antioksidanse, sastojke koji djeluju protiv raka, usporavaju rast stanica raka a istovremeno obnavljaju zdrave stanice. Sastav iz sjemenki čiste tijelo od svih vrsta štetnih masnoća (kolesterol, trigliceridi), čiste krvne žile, razlažu krvne ugruške, djeluju na liječenje proširenih vena, protiv alergija i šećerne bolesti.

 

 

Sastav

 

 

Sjemenke su puno prihvatljivije za organizam ako se melju u prah. Kada ih dobijete kao nusprodukt izrade džema ili soka, zaista ih je šteta baciti. Dovoljno ih staviti na masni papir i sušiti u pećnici na niskoj temperaturi (oko 50 °C). Za mljevenje, morate imati jaki mlin. To danas i nije teško nabaviti. Prah možete konzumirati sa mnogim namirnicama i time ćete znatno poboljšati nutritivna svojstva svoje ishrane.

 

 

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *