Selo u Švicarskoj poziva mlade: “Dođite kod nas, dat ćemo vam 70000 franaka”

Stanovnici švicarskog sela Albinena, u kantonu Valais, za deset dana će odlučiti o novoj politici kojom će strancima spremnima da u selo dođu živjeti barem deset godina ponuditi novac. Radi se o iznosu od 70 hiljada švicarskih franaka, piše local.

 

Maleno selo u kojem trenutačno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švicarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika.

 

Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe obitelji, odlučuju se na odlazak iz sela.

 

 

Selo napustile tri obitelji s osmero djece

Samo u posljednjoj godini selo su napustile tri obitelji s ukupno osmero djece pa je lokalna vlast bila prisiljena zatvoriti seosku školu.

Stanovnici sela zahtijevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se osigurala budućnost i opstanak sela.

 

 

U planu financijsko poticanje doseljavanja u selo

Plan lokalnog vijeća je da obiteljima ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uvjetima daruju po 25 hiljada franaka za svaku odraslu osobu u obitelji i dodatnih deset tisuća franaka po djetetu.

Četveročlana bi obitelj, prema tom prijedlogu, dobila bonus u vrijednosti od 70 hiljada švicarskih franaka. No, u svemu tome postoje uvjeti koje je potrebno zadovoljiti.

 

 

Potrebno živjeti u selu deset godina

Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupnju ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200 hiljada franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Novac od lokalnih vlasti dobivaju nepovratno, osim u slučaju ako netko odluči napustiti selo prije isteka roka od deset godina. Lokalne vlasti su uvjerene kako su ove mjere pristupačne za sve.

“To je ulaganje u budućnost sela”, piše u lokalnim novinama. Dodaje se kako će zajednica profitirati od novih obitelji kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupnji namirnica i svega potrebnog u seoskom dućanu, dok će se istovremeno u selo vratiti život. “U najboljem slučaju će se ponovno otvoriti i škola u selu”, dodaje se u novinama.

 

 

Selo je na 1300 metara nadmorske visine

Albinen je, za sve one koji žele znati nekoliko detalja više, selo koje se nalazi na 1300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rhone. Selo se ponosi čistim planinskim zrakom i s mnogo sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Leukerbad.

U selu nema previše mogućnosti za zapošljavanje, no prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

Mozete se unapred prijaviti klikom na slici/tekstu odmah ispod…

 

 

(Info Magazin)

45 comments

 1. Ja i moj momak bi rado dosli da zivimo i radimo kod vas!Ja Gordana imam 31godinu i moj momak 37godina!Ja sam zavrsila srednju medicinsku skolu,a momak je zavrsio za mesara!

 2. Ja sam Zoran P.Gutic, rodjen ’63 godine u Niksicu Crna Gora.Od malena sam u sportu ( boril.vjestine )a i u puno drugih sportova jer mi je podneblje tako obdareno.
  Planinrenjem i alpinizmom sam se dugo bavio.Skijanjem ,orjentiringom. Profesionalni vojnik sam bio dugo a potom i policajac u spec.jed.policije Crne Gore.Nakon toga se evo dugo jos bavim privatnim obezbjedjenjem – BODY GUARD.Pravim treninge za sportiste i rekreativce svih uzrasta.A i programe rada,zdrave ishrane i zdravih napitaka.Objavio sam katalog “ANTI STRES PROGRAM” a imam spremnu za objav.sportsku knjigu sa novom boril.vjestinom samoodbrane ” CRIS AIR” ili “kristalni vazduh”. imam i vec napisan roman, trilogiju,poeziju ali “cekaju bolje dane”.
  U zdravstvenom turizmu CG sam ukljucen sa seminarima vec sesta godina.Bavim se i masazom i kiro praktikom.
  A za ovaj “izazov” u Suis bih se prihvatio jer sam inace bez stalnog posla a mislim da bih jako dobro i kvalitetno znao sklopiti sve moje vec zapocete “projekte”: hoteli, moteli,sportski centri, rekreativni centri dje bi sve u jednom bilo povezanu sa sportskim zdravstvenim i rekreacionim turizmom.Tu sam uvrstio i etno selo pa i priv.tv stanicu u kojoj bi sve bilo provuceno pa i tv om podpomognuto sa popodnevnim i nocnim zabavama, manifestacijama, seminarima,webinarima,folklorom mjesta, drzave, regiona, Evrope i Svijeta.
  Dakle, smjelo bih se upustio u takve poduhvate iz razloga sto sam puno toga vidio, shvatio, naucio, prosao a i str.edukovan kroz fakult.sport i turizma sa zvanjem trener jiu jitse i fakultet fiz.kulture sa zvanjem prof.fiz.kulture ,boril.vjestina : judo 2D, chi na 3D, jiu jitsa 4D, tai chi 5D, self defence5D i moja “nova disciplina” “CRIS AIR” 5D. Vrijedno se bavim i još jednom važnom ( za zdravlje ) disciplinom QI GONG om , koji ima fantasticne efekte na sve uzraste.
  Bavio sam se uporedo i folklorom ( imao sam viska energije ) 20 godina i putovao sirom Balkana i Evrope.
  Razveden sam od 2004 godine i zivim povremeno sa cerkom i sinom a povremeno sam u svom stanu u Nk.Oni su ( sin 27 godina i cerka 22 godine )uglavnom sa majkom u drugom gradu ( Dng ).
  Tamo u Suis bih zivio i stvarao sve navedeno sa sinom ( mislim da bi pristao jer je i on u sportu – taekwon do-a tren.je bez posla ) i mislim dugo, dugo godina.I duže nego što je uslov (10 god.). Mislim da bi i cerka ubrzo dosla kod nas dvojice , zavrsava fakultet za strane jezike -francuski , drugi je engleski a govori i spanski.Moj plan izgradnje objekata za koje mislim da bi imali veliki ucinak, bio bi oko 2 – 2,5 godine.Tako da bi jos 2 -3 godine radili na razradjivanju poslovanja svega navedenog.I onda jos 10 – 20- 30 godina da uzivamo u svemu navedenom ! Moram napomenuti da sam odavno i dobrovoljni davalac krvi ( opsta negativna 0 – ) i do sada sam dobr.dao 49 puta .
  Iskreno se nadam da ce se ovo umjeti protumaciti na valjan nacin.
  Sa postovanjem,
  prof.Zoran Gutić
  trener borilackih vjestina
  judo, chi na, jiu jitsa,tai chi, self defence,CRIS AIR ,
  instruktor “LOW ENFORCEMENT”,
  instruktor “CONTROL TACTICS
  ON – ONE – ON “,
  instruktor BODY GUARD,
  CHIF GUARD,
  SECURITY GUARD.
  instruktor QI GONG, DUY BOOL.
  e mail: zojagutic@gmail.com
  n ‘br tel. : +382 67 888 626

 3. Zainteresovani smo iz razloga što sam po struci poljoprivredni tehnicar suprug je veterinarski tehnicar a sin ima 18 godina i završio za kuvara .već 20 godina se bavimo poljoprivreda odnosno proizvodnjom cveća u plasteniku povrća i ruža tako da bi nam ova ponuda odgovara

 4. ljudi!! Citajte i razmisljajte sta citate! Ako imate jedno 100 000 franaka ponijeti im, i kupiti selo, ok, jer lijepo pise: Četveročlana bi obitelj, prema tom prijedlogu, dobila bonus u vrijednosti od 70 hiljada švicarskih franaka. No, u svemu tome postoje uvjeti koje je potrebno zadovoljiti.

  U kupnju ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200 hiljada franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica…

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *