OVO SU ČETIRI SIMPTOMA TUMORA NA MOZGU: Znakovi za uzbunu koje ne smete ignorisati

Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali i po intenzitetu.

 

 

Tumori na mozgu javljaju se u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi. Važno ih je znati prepoznati iako su simptomi često nejasni. Zato je potrebnoobratiti pažnju na neke od njih. Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali i po intenzitetu.

 

 

1. Napadi

 

 

Oko 60 odsto pacijenata s tumorima mozga ima najmanje jedan napad dok tumor raste, a koji ometa normalnu aktivnost u mozgu. Kao i tumori, napadi dolaze u raznim oblicima, od grčenja celog tela do trzaja u jednom zglobu ili delu lica.

 

 

2. Promene u pamćenju

 

 

Tumori mogu uzrokovati rupe u sećanju, pogotovo kratkotrajne vrste, kao i probleme s govorom. Može doći do gubitka ravnoteže i poteškoće s motoričkim sposobnostima poput pisanja.

 

 

3. Slabost u mišićima

 

 

Ako osetite gubitak snage, slabost ili ukočenost u rukama, nogama ili licu koji traju nešto duže svakako se obratite lekaru.

 

 

 

4. Glavobolja

 

 

Naravno ne znači svaka glavobolja i tumor na mozgu. Ali ako imate bolove u glavi koji se javljaju ili pogoršavaju tokom dužeg vremenskog perioda svakako posetite lekara, pogotovo ako se to dogodi kada ujutro ustanete. Glavobolje mogu biti teške i često su jače ako ste aktivniji.

Ali ovdje je važno istaći da navedeni simptomi uopšte ne moraju da imaju veze s tumorom, nego s nekim drugim zdravstvenim stanjem.

 

 

 

(Izvor:BalkansPress / Večernji.hr)

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *