Naizgled bezazlene sitnice koje ukazuju na mogućnost bolesti

Često smo uvjereni da smo potpuno zdravi samo zato što ne postoje jasni znakovi koji bi ukazivali da se nešto događa s našim tijelom. Otkrivamo nekoliko naizgled bezazlenih stvari koje su pokazatelji teških bolesti.

 

 

 

Ispucane usne

 

Može vam se činiti da su vam usnice ispucane zbog vjetra, te zbog vremenskih prilika. No, ispucane usnice, osobito na krajevima, znak su da vam nedostaje vitamin B12, što može uzrokovati anemiju. Stoga, prilagodite prehranu, potražite dodatke u ljekarni ili posjetite liječnika koji će se pobrinuti da vam na odgovarajući način poboljša krvnu sliku.

 

 

Više niste tako visoki

 

Kako starite, tako postajete niži. No, postoji točno određena brzina kojom se to događa. Primijetite li da ste se ‘prebrzo’ snizili, to može ukazivati na probleme s kostima, odnosno na razvoj osteoporoze. Kod osteoporoze kosti su sklonije lomovima pri padu, a dolazi i do zakrivljenosti kralježnice. Otkrivanjem ove bolesti u ranoj fazi, možete usporiti njezin razvoj.

 

 

Pokupite više viroza nego što je to uobičajeno

 

Ako ste skloniji virozama, to može značiti da trebate ojačati imunološki sustav ili da ga je nešto već napalo. Možda vam nedostaje vitamin C ili vas je napao virus. Ne bi bilo loše da napravite krvne pretrage kako biste bili sigurni da nije nešto što bi vas trebalo ozbiljno zabrinuti.

 

 

Mokraća vam je previše žuta

 

Važno je obratiti pažnju na boju mokraće, jer to je jedan od najboljih pokazatelja općeg zdravstvenog stanja. Ako unosite dovoljno tekućine u organizam, mokraća bi trebala biti bistra i gotovo prozirna. No, ako je usprkos unosu tekućine vaša mokraća tamnožuta, to može ukazivati na probleme s bubrezima. Povećajte unos tekućine i vidite pomaže li vam to, ali pijte samo vodu. Ostane li stanje nepromijenjeno, provjerite u kakvom su vam stanju bubrezi.

 

 

Učestali problemi s tenom i kožom

 

Utvrdite li da redovito imate akne, ekceme ili neke druge smetnje na koži, to može biti ozbiljniji problem, a ne samo znak da koristite pogrešne proizvode ili nebriga o koži. Može biti riječ o alergijskoj reakciji ili ste pod prevelikim stresom, zbog čega vam tijelo daje znak da trebate usporiti. Vaša koža je najveći organ koji imate i često tijelo baš putem kože vrišti da mu pomognete, te nudi znakove da nije sve tako dobro kao što ste mislili.

 

 

Poremećaj spavanja

 

Utvrdite li da patite od bilo kojeg oblika nesanice, to je znak da ste pod velikim stresom. Dok spavamo naše tijelo smanjuje razinu kortizola. No, kad smo pod stresom, to se ne događa i to nas izbacuje iz ravnoteže: naše se tijelo bori kako bi obnovilo samo sebe i napunilo baterije, te s vremenom postajemo sve iscrpljeniji i skloniji raznim bolestima, jer naš imunološki sustav ne radi onako kako bi trebao.

 

 

Iako dovoljno spavate stalno ste umorni

 

Ako spavate i više nego dovoljno, a poslijepodne osjećate umor, to može ukazivati da imate problem s tiroidnom žlijezdom. Ukratko, tijelo iskoristi svu energiju koju ima ujutro, a ona se ne nadoknađuje na pravi način. Sve to može dovesti do situacije da je tijelo iscrpljeno, jer vas pokušava zaštititi od raznih toksina iz okoline. Kada vam se ovo počne događati, skloniji ste drugim zdravstvenim problemima, pa bi bilo dobro otići liječniku i provjeriti tiroidnu žlijezdu.

 

 

 

 

Izvor: magazin.net.hr

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *