Kuću u kojoj žive su stavili pod staklenik da im zimi bude toplo

I vrt se nalazi pod staklenikom, a biljke u njemu služe za prehranu, ali i za pročišćavanje zraka unutar kompleksa. U kući sakupljaju kišnicu, a otpadne vode filtriraju i tako navodnjavaju vrt

 

 

 

Veliko čuđenje izazvala je obitelj iz okolice Stockholma u Švedskoj kada je svoju kuću stavio pod staklenik kojem je staklo debelo četiri milimetra. Napravili su to kako bi im u kući bilo toplo, a računi za grijanje mali, ali i kako bi mogli dulje uzgajati voće i povrće u vrtu koji je također pod staklom.

 

STAKLENIK-2

Marie Granmar i Charles Sacilotto na tu ideju su došli vidjevši uradak švedskog arhitekta Bengta Warnea iz 70-ih godina – koncept gradnje koji je nazvao Naturhus (Nature House). Warne je prvu takvu kuću izgradio u Stockholmu za svoju obitelj. Bila je okružena staklenikom. Koristio je prirodu kako bi kuću i vrt održavao, a otpadne vode je pročišćavao.

 

Sakupljao je kišnicu za kupanje, pranje posuđa, rublja… Biljke su mu pročišćavale zrak unutar staklenika i obogaćivale ga, sunčevi kolektori su pohranjivali energiju u spremnicima ispod kuće itd.

Marie i Charles su odlučili izgraditi svoju vlastitu verziju Naturhusa. Pronašli su posjed s ljetnom kućom i oko nje su instalirali staklenik koji ih je stajao oko 60.000 eura sve zajedno.

 

Unutar staklenika su napravili centrifugalni sustav pročišćavanja otpadnih voda koji služi za navodnjavanje vrta. Dio vrta se nalazi, također, pod staklenikom, a u njemu im raste mnogo mediteranskog bilja pa čak i smokve. Sakupljaju kišnicu, imaju solarne kolektore…

Na krovu se nalazi terasa na kojoj sada, unatoč oštroj skandinavskoj zimi, mogu sjediti tijekom cijele godine..

Pogledajte kako to izgleda u videu:

Izvor: 24sata

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *