Koliko žene zapravo znaju o reproduktivnom zdravlju?

Sudeći prema rezultatima jedne američke studije, ne puno… Žene često ne znaju najosnovnije činjenice o seksu, plodnosti, trudnoći i svom reproduktivnom zdravlju, pokazala je studija američkog Sveučilišta Yale.

 

 

U online istraživanju sudjelovalo je 1.000 žena starosti između 18 i 48 godina. Tek svaka deseta znala je da je seks potreban prije ovulacije a ne poslije, kako bi se poboljšale šanse da se zatrudni, pokazala je studija objavljena u listu “Fertility and Sterility”.

 

Više od trećine ispitanih vjeruju da određene poze u seksu, poput podizanja bokova, mogu povećati šanse da se zatrudni, piše AFP. Oko 40 posto žena smatra da njihovi jajnici stalno proizvode nova jajašca.

 

“Ova pogrešna predodžba posebno zabrinjava, jer živimo u društvu gdje žene stalno odgađaju trudnoću”, rekla je koautorica studije Lubna Pal, profesorica ginekologije i reproduktivnih znanosti na Yaleu.

 

Oko 50% žena nikad nije s liječnikom razgovaralo o svom reproduktivnom zdravlju. Oko 30 posto njih nikada nije otišlo na godišnje preglede. Kada je riječ o zdravlju za vrijeme trudnoće, polovina njih ne zna da bi trebale uzimati folnu kiselinu kako bi spriječili defekte kod novorođenčeta.

 

Petina ispitanica nije znalo da s godinama raste rizik od pobačaja, neplodnosti i abnormalija fetusa.

 

“Studija, s jedne strane, pokazuje goleme praznine u znanju žena o svom reproduktivnom zdravlju, a s druge naglašava zabrinutost žena o kojoj ne razgovaraju s liječnicima”, rekla je dr. Iluzi, profesorica na Yaleu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: tanjug.rs

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *