Izreke Carl Gustav Junga: “Psihoneuroza je u krajnjem slučaju, bolest duše koja nije našla svoj smisao.”

Carl Gustav Jung poznati je švicarski psiholog i psihijatar koji je 1904. godine razradio metodu testiranja koja je postala standardni postupak u otkrivanju “kompleksa”.

 

 

Poznati je začetnik analitičke psihologije u kojoj se razlikuju dva sloja nesvjesnoga: osobno nesvjesno i kolektivno nesvjesno. Njegova psihologija dala je značajne rezultate u interpretaciji mitoloških i religijskih simbola.

Jung je svoju inačicu psihoanalize razvijao nakon što je raskinuo s Freudom. Poznato je kako se cijela njegova psihologija može sažeti u jednu riječ, a to je individuacija.

Individuacija je zapravo rast personalnosti koja u iskustvima i dramama života dolazi do ostvarene zrelosti i cjelovitosti.

Po Jungu je njegova vrsta psihologije namijenjena više ljudima zrelije dobi koji su realizirali svoje osobne ambicije te se zasićeni životnim iskustvima, nalaze na pragu duhovne krize i propitivanja onoga što se zove “smisao života”.

 

 

Carl Jung rodio se 26. srpnja 1875. godine u švicarskom kantonu Thurgau kao četvrto, ali jedino preživjelo dijete Pavla Ahileja Junga i Emilie Preiswerk.

Kada je Jung imao svega šest mjeseci njegov otac imenovan je za župljanina.

Međutim s vremenom je dolazilo do sve više napetosti između Pavla i Emilie koja je bila okarakterizirana kao ekscentrična i depresivna.

Velik dio vremena provela je u odvojenoj spavaćoj sobi opsjednuta duhovima koji su je posjećivali noću. Jung je imao bolji odnos sa svojim ocem, jer je shvaćao koliko je majka problematična i koliko se zapravo na nju ne može osloniti. Jung je čak jednom tvrdio kako je jednu noć vidio kako iz njene osbe izlazi blijedi lik s glavom odvojenom od vrata.

S vremenom je Emilie hospitalizirana, a Jung je odrastao u uvjerenju kako je od nje pokupio tu dvostruku ličnost koja samo čeka i vreba. Unatoč tome trudio se biti normalno dijete te je u školi bio uzorni učenik.

 

 

Pretpostavlja se kako ga je životna situacija dok je još bio dijete zapravo nagnala na toliku opsjednutost psihoanalizom i svim njezinim karakteristikama.

Godine 1895. studirao je medicinu na Sveučilištu u Baselu, a 1900. godine radio je u psihijatrijskoj bolnici u Zurichu nakon čega je objavio svoju prvi disertaciju. Godine 1906. objavio je studiju i poslao Freudu na analizu, nakon čega je došlo do teoretskog razilaženja između njih dvojice, a zbog čega je s vremenom došlo do prekida prijateljstva.

Carl Jung umro je 6. lipnja 1961. godine.

Od njegovih djela možemo navesti: “Preobrazbe i simboli libida”, “Psihološki tipovi”, “Psihologija i religija”, “Sjećanja, snovi i razmišljanja”.

Izreke

“Kao što je tijelu potrebna hrana, i to ne bilo koja, već ona koja mu prija, tako je i duši potreban smisao.”

“Kad bih se uvjerio da moj život ima bilo kakav smisao i cilj, onda mi ne bi trebala sva ova nerviranja.”

“Psihoneuroza, je u krajnjem slučaju, bolest duše koja nije našla svoj smisao.”

“O vjeri se govori kada se izgubi znanje. Primitivni čovjek ne vjeruje, on zna, pošto za njega unutarnje iskustvo vrijedi koliko i izvanjsko.”

“Mi ne možemo ništa promijeniti, sve dok to ne prihvatimo.”

“Ništa po čovjeka nije gore nego da bude potpuno shvaćen.”

“Zdrav čovjek ne muči druge. Oni koji su mučeni po principu se pretvaraju u mučitelje.”

“Ne mogu reći za sebe da vjerujem. JA ZNAM. Imao sam to iskustvo da budem obuzet nečim što je mnogo jače od mene, nečim što ljudi nazivaju bogom.”

“Sve što nas iritira kod drugih može nas dovesti do shvaćanja nas samih.”

“Tvoja vizija će postati jasna tek kada pogledaš u svoje srce. Ko gleda izvan svog srca – sanja. Ko gleda unutar svog srca – budi se.”

“Osuda ne oslobađa, već guši.”

“Ako čovjek ne razumije drugu osobu, on će težiti da je smatra budalom.”

“Ako postoji bilo što što bismo željeli da promijenimo u našem djetetu, prvo bismo trebali ispitati i vidjeti, da to nije nešto što trebamo promijeniti u nama samima.”

“Žalosna je istina da se čovjekov život zbiljski sastoji od sklopa nepomirljivih suprotnosti – dana i noći, rođenja i smrti, sreće i nesreće, dobra i zla. Mi čak nismo ni sigurni da će jedna prevagnuti nad drugom, da će dobro nadvladati zlo, a radost suzbiti patnju.”

“Vidi,- rekao mi je Pueblo poglavica Ochwia Biano, – kako bijelci ne liče na čovjeka. Njihove usne su tanke, nosevi šiljasti, lica su im izbrazdana i izobličena, njihove su oči ukočene, one uvijek nešto traže.

Što traže? Bijelci uvijek nešto žele, oni su uznemireni i nespokojni. Mi ne znamo što žele. Mi ih ne razumijemo. Mi vjerujemo da su oni ludi.”

“Pitao sam ga zašto misli da su bijelci ludi?

Odgovorio je: Oni kažu da misle glavom.

Pa naravno, čime ti misliš? – upitao sam ga.

Mi mislimo ovim. – rekao je i pokazao na srce.”

 

 

 

 

 

Izvor:Atma.hr

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *