Američki FDA odobrio prvu tabletu s ugrađenim mikročipom koja će pratiti pacijente

Senzor na čipu prenosi informaciju o uzimanju na nosivi flaster koji potom to šalje na aplikaciju pa se tableta može pratiti na mobitelu

 

 

Prva tableta s ugrađenim senzorom koji prati je li pacijent popio lijek odobrena je jučer u Americi. Tamošnja FDA, Agencija za hranu i lijekove, odobrila je lijek Abilify MyCite za liječenje shizofrenije, akutno liječenje maničnih epizoda povezanih s bipolarnim poremećajem te za korištenje kod pacijenata kao dodatni lijek u liječenju depresije.

 

 

Tableta funkcionira tako da u nju ugrađeni senzor prenosi informaciju o uzimanju na nosivi flaster koji potom to šalje na mobilnu aplikaciju pa pacijenti mogu pratiti tabletu na pametnom telefonu.

 

Isto mogu činiti i njihovi liječnici, skrbnici, obitelj, odnosno oni kojima je pacijent dao za to dopuštenje.

 

 

Mogućnost praćenja uzimanja lijekova propisanih za psihičke bolesti trebala bi biti korisna pacijentima. FDA podržava razvoj i upotrebu nove tehnologije u lijekovima i obvezan je raditi s kompanijama s ciljem razumijevanja kako tehnologija može pomoći pacijentima i onima koji propisuju lijekove, stoji u izjavi dr. Mitchell Mathis, koji vodi odjel za prodaju proizvoda za psihijatriju u Centru za evaluaciju lijekova i istraživanje te agencije.

 

 

Također je istaknuto da se uzimanje lijeka ne smije pratiti u stvarnom vremenu ili tijekom hitnih slučajeva jer je uvijek moguć kasniji dolazak povratne informacije ili njezin izostanak.

Prije propisivanja lijeka liječnik je obvezan uputiti pacijenta i procijeniti je li sposoban i voljan u liječenju koristiti tabletu sa senzorom.

Pakiranje lijeka sadrži i upozorenje liječnicima da je rizik od smrtnosti povećan kod starijih pacijenata sa psihozama uzrokovanim demencijom koji se liječe antipsihoticima te lijek nije odobren za korištenje u takvim slučajevima.

 

Pacijente treba pratiti zbog pogoršanja i pojave suicidalnih misli i ponašanja.

 

U kliničkim su istraživanjima najčešće prijavljene nuspojave kod odraslih mučnina, povraćanje, zatvor, glavobolja, vrtoglavica, anksioznost, nesanica, nemir, a na mjestu flastera može se pojaviti iritacija kože, piše u priopćenju američke Agencije za hranu i lijekove, koja poručuje i da sigurnost i učinkovitost tog lijeka nije utvrđena kod pedijatrijskih pacijenata odnosno djece.

 

Lijek proizvodi kompanija Otsuka Pharmaceutical Co. Ltd., a senzor i flaster tehnologija su tvrtke Proteus Digital Health.

(vecernji.hr)

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *