10 simptoma raka koji se najčešće ignoriraju

Primjećivanje ranih simptoma je najbolji način da se eventualna teža bolest liječi i izliječi. Neki od njih mogu biti i vrlo česti, ali vrlo veliki broj žena i muškaraca ih najčešće – ignorira. Evo i koji su to.

 

 

Šištanje ili kratak dah

 

 

Jedan od prvih znakova raka pluća, a za koji pacijenti oboljeli od ove bolesti kažu da su primijetili, jeste otežano disanje odnosno kratak dah ili šištanje. Česta pogrešna dijagnoza u ovom slučaju, koju većina osoba sama sebi uspostavlja, jeste da imaju astmu.

 

 

Kronični kašalj ili bol u grudima

 

 

Nekoliko vrsta raka, uključujući leukemiju i rak pluća, mogu izazvati simptome koji oponašaju kašalj ili bronhitis. Jedan od načina da se prepozna razlika: problem i dalje postoji ili nestaje i vraća se ponovo u ciklusu koji se ponavlja.

 

 

Česte groznice ili infekcije

 

 

To mogu biti simptomi leukemije, raka krvnih stanica koji počinje u koštanoj srži. Leukemija zaprvo uzrokuje proizvodnju abnormalnih bijelih krvnih zrnaca uslijed čega zdrava bijela krvna zrnca ne mogu se učinkovito bore protiv infekcija. Ona se često otkrije kod odraslih osoba tek kada se pacijent žali na česte pojave groznice i simptome slične gripi.

 

 

Poteškoće u gutanju

 

 

Najčešće povezivane s rakom grla ili jednjaka, poteškoće u gutanju često su i jedan od prvih simptoma raka pluća.

 

 

Natečeni limfni čvorovi ili čvorići na vratu, ispod pazuha ili na preponama

 

 

Uvećane limfne žlijezde ukazuju na promjene u limfnom sustavu, što može biti znak raka. Primjera radi, čvorić ili povećani limfni čvor ispod pazuha ponekad je znak raka dojke. Bezbolni čvorić na vratu, ispod pazuha ili na preponama može biti rani znak leukemije.

 

 

Prekomjerno stvaranje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

 

 

Ovaj simptom može biti pokazatelj abnormalnih aktivnosti trombocita i crvenih krvnih zrnaca, što može biti znak leukemije. Stvaranje modrica na “čudnim” mjestima (prsti i šake) kao i crvenih mrlja na licu, vratu i prsima još jedan simptom koji ne treba ignorirati.

 

 

Bol u trbuhu ili zdjelici

 

 

Sam po sebi, bol u zdjelici može značiti više stvari. Zapravo, on je čest simptom ciste na jajnicima i drugih poremećaja reproduktivnog trakta.

 

 

Rektalno krvarenje ili krv u stolici

 

 

Jedan od prvih simptoma raka debelog crijeva je rektalno krvarenje ili krv u stolici. Pacijenti ga često miješaju s hemoroidima. Ukoliko primijetite spomenute simptome, odmah se obratite liječniku.

 

 

Neobjašnjiv gubitak težine

 

 

Ukoliko primijetite da se kilogrami “tope”, a vi niste napravili nikakve promjene u prehrani ili životnom stilu, potrebno je da se zapitate zašto je to tako. Gubitak težine može biti rani znak raka debelog crijeva i drugih probavnih karcinoma; to može biti i znak raka koji se proširio na jetru i koji utječe na vaš apetit i sposobnost organizma da se oslobodi “otpada”.

 

 

Neobjašnjive promjene na noktima

 

 

Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti simptom različitih tipova raka. Smeđe ili crne crte ili točke ispod nokta mogu ukazivati na rak kože. Blijedi ili bijeli nokti mogu biti znak da jetra ne funkcionira ispravno, što može biti i znak raka jetre.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:minimagazin.info

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *